Skip to main content

Ασκηση άσκηση άσκηση

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, το απόγευμα στις 19:00, τα μέλη μας έλαβαν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, μήνυμα SMS που τους καλούσε άμεσα σε συμμετοχή για έρευνα και διάσωση ενός ηλικιωμένου τραυματία στην περιοχή μας.
Αυτό προέβλεπε το σενάριο Άσκησης Ετοιμότητας και Ανταπόκρισης.
Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκαν στην Έδρα της Ομάδας 17 μέλη, στους οποίους έγινε ενημέρωση του σχεδιασμού της επιχείρησης και αμέσως, αφού φορτώθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός, αναχώρησαν για το πεδίο της έρευνας.
Ο ηλικωμένος τραυματίας εντοπίστηκε σύντομα και στη συνέχεια, αφού του παρασχέθηκαν οι Α’ Βοήθειες επί τόπου, μεταφέρθηκε ακινητοποιημένος από τα μέλη της ομάδας στο υποτιθέμενο σημείο παραλαβής του από το ΕΚΑΒ.
Η Άσκηση είχε σαν αποτέλεσμα την απόκτηση εμπειρίας και ανάπτυξης όλων των απαραίτητων δεξιοτήτων, που τα μέλη μόνο ως γνώση είχαν μέχρι τούδε και σύμφωνα με τον απολογισμό των παρατηρητών – μελών του ΔΣ της Ομάδας, η απόδοση τους ήταν εξαιρετική. Επίσης καταγράφηκαν οι χρόνοι άφιξης των μελών και οι χρόνοι έναρξης και λήξης όλων των φάσεων της Άσκησης.
Ο σχεδιασμός της άσκησης είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας και ήταν έργο των μελών του ΔΣ. Το σενάριο συντάχθηκε από τον Πρόεδρο της Ομάδας και Υπεύθυνο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ενώ την ανάθεση ρόλων στους εκπαιδευόμενους ανέλαβαν τα μέλη του ΔΣ και ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της USAR HELLAS.
Για την αποφυγή πρόκλησης πανικού των περίοικων που πιθανόν να παρατηρούσαν έντονη κινητικότητα στην περιοχή πέριξ του πεδίου έρευνας και διάσωσης στο πρώην στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ, η Ομάδα μας ενημέρωσε εγκαίρως το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και την Άμεσο Δράση.
Κατά την διενέργεια της Άσκησης, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα Ασφάλειας τόσο των μελών, όσο και των περαστικών μα και του μέλους μας, σε ρόλο θύματος.